CONDITII GENERALE PENTRU RECOLTAREA 

PRELEVATUL CLINIC

Analizele de sange

Probele se recolteaza pe nemancate .O cantitate cat de mica de aliment, suc sau cafea poate duce la modificari importante pentru marea majoritate a parametrilor.  Cu o seara inainte de recoltare, ultima masa nu trebuie sa depaseasca ora 18.00 si este bine sa fie cat mai legera ara mancaruri cu sos, prajeli, grasimi, dulciuri concentrate, etc.). Nerespectarea acestei conditii poate duce la modificarea “claritatii” serului/plasmei cu foarte mari erori ale rezultatelor. Nu se recolteaza dupa efort fizic deoarece o serie de parametrii sunt foarte “sensibili” la efort muscular. Plansul (in special la copii), emotiile, frica pot influenta multi parametrii ; Repausul sexual cu minim 48 ore inainte de recoltare (atat la femei cat si la barbati) si pentru barbati minim 7 zile de la un eventual tuseu rectal sau masaj prostatic, previn modificari extrem de importante pentru o serie de parametrii chiar daca acestia se determina din sange.

 
- Atentie! In situatiile in care nu poate fi evitata luarea unui medicament inainte de recoltarea sangelui, acest lucru trebuie adus la cunostinta laboratorului si a medicului care interpreteaza rezultatele.
 - Atentie! Daca urmati un tratament medicamentos de mai mult timp (chiar banalele vitamine sau energizante) atentionati medicul care interpreteaza rezultatele.
 - Atentie ! Dupa terminarea recoltarii sangelui prin punctie venoasa, respectati indicatiile asistentei care a recoltat: nu indoiti antebratul si mentineti presiune pe locul punctiei timp de 5 minute. Tineti bratul intins si nu frectionati locul de unde vi s-a recoltat sange. Nu va imbracati hainele si nu ridicati greutati (chiar serviete sau alte bagaje de mana) decat dupa ce v-ati asigurat ca s-a oprit sangerarea. Daca sangerarea se prelungeste peste cele 5 minute recomandate,adresati-va asistentei de la punctul de recoltare.

Urina (Urocultura)

Pentru investigatie, intr-un container steril se recolteaza 10 - 15 ml de urina. Inainte de recoltarea probei organele uro-genitale externe se spala minutios cu apa calda si sapun. Se colecteaza prima urina matinala prinsa in zbor din jetul mijlociu, iar pentru investigatie la Trichomonas vaginalis se colecteaza urina din prima portie.          

Este necesar a transporta proba in laborator nu mai tirziu de 2 ore dupa prelevare la temperature camerei sau pana la 4 ore in cazul pastrarii la temperatura de  +2C . . + 8C.

Pentru examenul sumar si urina cu sediment

Pentru investigatie,intr-un container steril se recolteaza 10-15 ml de urina.
Inainte de recoltarea probei organele uro-genitale externe se spala minutios cu apa calda si sapun.Se recolteaza prima urina matinala.Primele 2-3 picaturi in  WC,dupa care toata urina in container steril.
Este necesar a transporta proba in laborator nu mai tirziu de 2 ore dupa prelevare la temperature camerei.

Recoltarea probei de materii fecale pentru Coprocultura

Pentru recoltare se foloseste un recipient cu mediu de transport (coprorecoltor) si cu spatula primit de la laborator;
Se preleveaza din materiile fecale cu spatula coprorecoltorului 1-2 spatule vizand portiuni lichide, mucoase si/sau sangvinolente, se introduc in mediul din coprorecoltor (pentru a permite conservarea germenilor pana la momentul prelucrarii in laborator)  Recipientul se inchide ferm cu capac si se aduce la laborator in cel mai scurt timp posibil.

Materii fecale la dismicrobism intestinal

pe parcursul a 1-3 zile, inainte de prelevarea probei pentru investigatie, din dieta  se exclud alcoolul, preparate antimicrobiene, bucate picante. Proba se preleva peste 8-10 ore dupa mincare. Cu o spatula sterila sau un tampon steril se recolteaza 2-3 grame de materii fecale din ultima portiune de materii fecale dupa defecatie intr-un container steril. In timpul recolarii se va evita atingerea de suprafata pampersului, pelincii, perelii oalei de noapte. Prelevarea cu tampon rectal nu se admite. Daca  pacientul are constipatie se poate utiliza un remediu relaxativ, aplicarea clismei este  interzisa. Este necesar a se transporta proba in laborator nu mai tirziu 2 ore dupa  prelevarea ei. Materialul, care nu poate fi transportat in laborator in timp de 2 ore, se pastreaza in frigider la temperatura +2. . . + 8C cu prezentarea  in laborator in timp de pana 4 ore.

Recoltarea probei de materii fecale pentru  Examenul coproparazitologic

Prelevarea se efectueaza din scaun emis spontan, fara utilizare de purgative sau laxative pe baza de carbune
Pentru recoltare se foloseste un recipient fara mediu de transport (coprorecoltor) si cu spatula primit de la laborator .Se preleveaza din materiile fecale cu spatula coprorecoltorului 1-2 spatule vizand fragmente suspecte, mucozitati, produse nedigerate prezente in scaun si se introduc in coprorecoltor . Corprorecoltorul se inchide ferm cu capac si se aduce la laborator.Daca in materiile fecale sunt vizibili paraziti adulti, atunci portiunile care contin acesti paraziti sunt prelevate intr-un borcan curat, transparent, care se inchide ferm cu capac si se aduce la laborator.

Recoltarea probei de materii fecale pentru Proba de digestive(coprologia)

Timp de 2-3 zile inainte de recoltare se va tine un regim alimentar strict format din: cartofi (200-300 g/zi), unt (50-60 g/zi), carne (200 g/zi). Pentru recoltare se foloseste un recipient fara mediu de transport (coprorecoltor) si cu spatula primit de la laborator  se preleveaza din materiile fecale cu spatula coprorecoltorului 1-2 spatule si se introduc in coprorecoltor. Coprorecoltorul se inchide ferm cu capac si se aduce la laborator.

Recoltarea probei de materii fecale pentru  Antigen  Giardia, Antigen  Helicobacter  pylori

Pentru recoltare se foloseste un recipient fara mediu de transport (coprorecoltor) si cu spatula primit de la laborator.Se preleveaza din materiile fecale cu spatula coprorecoltorului 1-2 spatule si se introduc in coprorecoltor .Coprorecoltorul se inchide ferm cu capac si se aduce la laborator.

Recoltarea probei Amprenta anala (depistarea oualor de Enterobius vermicularis)

Recoltarea se realizeaza dimineata inainte de efectuarea toaletei perianale sau a scaunului.
La recoltare se foloseste un tampon pentru exsudat. Tamponul astfel pregatit se introduce in zona perianala a pacientului pe o distanta de 5 mm, se sterg pliurile anale prin rotirea usoara a tamponului astfel incat eventualele oua din pliurile mucoasei anale sa fie desprinse si sa adere de banda adeziva. Apoi tamponul se introduce in tub şi se aduce la laborator.

Secretie din uretra

Recoltarea probei. se face peste cel putin 2 ore dupa mictiune. se face prelevarea intrauretrala – un tampon special fiind inserat blind cca2 cm uretra si retras prin miscari rotative. Dupa prelevare tamponul se introduce intr-o eprubeta sterila cu mediu de transport.

Secretie din vagin

Eliminarile acumulate in fundul de sac posterior al vaginului, se detaseaza cu ajutorul uneia din valve si se recolteaza cu un tampon steril. Dupa prelevare tamponul se introduce intr-o eprubeta sterila .

Secretie din caile respiratorii

Recoltarea prelevatelor se efectueaza, inainte, sau peste 3 - 4 ore dupa toaleta gurii sau ingestia alimentelor. Cu un tampon steril se recolteaza eliminari si exudate patologice din caile respiratorii superioare:

  • nas - cu un tampon steril din ambele nari;

  • faringe - cu tamponul steril fara a atinge limba si palatul, se sterge orice zona ainflamati, ulcerate, sau cu depozite purulente sau acoperite cu pseudomembrane pe suprafala amigdalei cu deprimarea bazei limbii cu apasator steril;

  • cavitatea bucala - cu tamponul steril se sterge orice zona inflamata, ulcerata, sau cu depozite purulente. Dupa prelevare tamponul se introduce intr-o eprubeta sterila cu mediu de transport.

Sputa

Inainte de prelevarea probei este indicat periajul simplu al dintilor, clatirea energetica a gurii si gargara cu apa. Probe de calitate pot fi obtinute prin tuse spontana, profunda. Pacientului se explica diferenta dintre expectorarea sputei si scuiparea salivei. In containere sterile se recolteaza sputa muco-purulenta nu mai putin l-2 mL. La prezentarea probei constituita primordial din saliva se insista la prezentarea unei probe noi. Este necesar a transporta proba in laborator nu mai tirziu de 2 ore dupa prelevare.

Lapte matern

In ziua examinarii pacienta/lauza face tualeta de dimineata si imbraca lengerie curata. Inaintea stoarcerei laptelui isi spala miinile cu sapun, minutios isi spala mameloanele si glandele mamare cu tampoane de vata umectate cu sol.spirtoasa de 70% fiecare in parte (fiecare mamelon se prelucreaza cu tampon individual). Laptele colectat din sinul drept si sting se examineaza separat. Primele 5-10ml din laptele stors se arunca, urmatoarele 3-4ml se stoarce in eprubete sterile sau flacoane sterile de unica folosinta. Eprubetele se inchid cu dopuri de vata  sterile si in acest mod se transmit la laborator. Durata timpului din momentul colectarii laptelui si pina la examinare nu trebu sa  depaseasca 1,5-2 ore. In acest rastimp eprubetele se pastreaza in frigider. Laptele stors in ajun, nu se va examina. Laptele adus in laborator, se va supune examinarii imediate.